Nu är det verkligen tulpanernas tid, idag på jobbet har jag sålt massor av olika sorters vackra buketter. Och jag fullkomligt älskar denna blomma, får aldrig nog av färska&krispiga tulpaner!!Nu ska jag förbereda inför kvällens middag,ikväll bjuds det på pajbuffé....Ha en fortsatt finfin lördag!! Och glöm inte följa mig på Instagram ljuvligalavendel, där uppdaterar jag oftare så välkomna:)
18st
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
En sats vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Fyllning
Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
Grädda bullarna gyllene imitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar