Brownietårta med blåbärsmousse
12 bitar
Browniebotten
- 150 g mörk choklad
- 100 g mjukt smör
- 2,5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
Blåbärsmousse
- 6 st gelatinblad
- 250 g blåbär
- 3 st äggulor
- 1 dl florsocker
- 2 dl gräddfil
- 3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.
Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär, eller varför inte hyvlad choklad som jag valde. Hoppas det smakar:)
En sommardröm, här garnerad med choklad och påskägg.... |
Inte så mäktig heller utan frisk och lagom söt. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar